Blessurepreventie

Dirk Schoonackers

"Na mijn opleiding kinesitherapie (1985) was het mij snel duidelijk dat bijscholen een must was. Ik startte vrij snel met een opleiding osteopathie en behaalde met succes mijn erkenning als Osteopaat D.O. in 1993. Later volgde ik toegepaste kinesiologie aan het I.C.A.K. (2002)."

Blessurepreventie

Hoe goed ken je je eigen zwakke punten – en wat kan je eraan doen? Op basis van een korte of uitgebreide screening kunnen we een letselrisicoprofiel opmaken en je adviseren over de beste manier om te trainen en je risico te verminderen. Elke risicofactor die getest wordt kan thuis bijgetraind worden met een minimum aan materiaal.
“70% van de blessures te vermijden door opvolging!”
Een bekend spreekwoord zegt, BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN. Blessurepreventie is een belangrijk deel van de training om het voorkomen van blessures. Rompstabilisatie, proprioceptie, spierversterkende oefeningen, lenigheid, recuperatietraining, bekken controle, voeding en rust zijn zaken waar we wekelijks of zelfs dagelijks tijd moeten aan besteden. Een goed getraind en gezond lichaam kan normaal gezien voldoende weerstaan aan de intensieve belasting. Het gevaar voor terugkerende en langdurige blessures komt meestal door onvoldoende rust, verkeerde trainingsmethodes, trainen met lichte blessures waardoor overbelasting optreedt en de kans op blessures vergroot. Als de belasting (exogeen) afgestemd wordt op de belastbaarheid (endogeen) kan theoretisch gezien nauwelijks een blessure ontstaan door sportbeoefening.