Dry needling

Fien Bonamie

Fien Bonamie specialiseerde zich in de Manuele Therapie- Myofasciale therapie en blijft zich inzetten om de 'kinesistherapie-rugzak' zo groot en breed mogelijk te maken, om de patient zo breed en hollistisch mogelijk te benaderen. Samen met de patiënt wil Fien altijd tot de beste oplossing komen voor je probleem. Naast de praktijk , geeft Fien ook nog praktijklessen aan de studenten Kinesitherapie aan de Ugent. Zo blijft de link tussen wetenschappelijk bewezen behandelingen en het effectief uitvoeren in de praktijk gewaarborgd.

Thaïsa Timmerman

"In 2019 ben ik afgestudeerd aan UGent als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met afstudeerrichting Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij Musculoskeletale Aandoeningen. Ik ben van jongs af aan gebeten door sport. Deze passie wil ik nu ook doortrekken in mijn beroep. Daarvoor is bijscholen op regelmatige basis een absolute must. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk mensen te helpen naar een blessurevrij actief leven met het juiste trainingsadvies. Ook voor algemene kinesitherapie kun je bij mij terecht."

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De kinesitherapeut/manueel therapeut zal aan de hand van een vraaggesprek en een gericht onderzoek uw klachten proberen in kaart te brengen. Bij een vermoeden van betrokkenheid van bepaalde spieren zal specifiek worden gezocht naar triggerpoints die een voor u herkenbare pijn uitlokken. De behandeling van die triggerpoints met dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van die triggerpoints. Vaak zijn meerdere behandelingen noodzakelijk en per behandeling worden soms meerdere spieren aangeprikt.

Hoe voelt het?

Het aanprikken van de spier voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Dat geeft kortdurend een soort van ‘krampgevoel’. Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt, maar meestal is dit van korte duur.

Nabehandeling?

Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling en is geen behandeling op zich. Vaak wordt er na het prikken nog wat nabehandeld, aan de hand van stretching, circulatie-oefeningen, …. U krijgt naast advies en een aantal oefeningen ook vaak de richtlijn mee om de spieren wat warm te houden om de ontspanning die is opgetreden te kunnen behouden. Het is belangrijk dat u deze adviezen zo goed mogelijk opvolgt voor een maximaal resultaat.