Lactaattesten

Dirk Schoonackers

"Na mijn opleiding kinesitherapie (1985) was het mij snel duidelijk dat bijscholen een must was. Ik startte vrij snel met een opleiding osteopathie en behaalde met succes mijn erkenning als Osteopaat D.O. in 1993. Later volgde ik toegepaste kinesiologie aan het I.C.A.K. (2002)."

Thaïsa Timmerman

"In 2019 ben ik afgestudeerd aan UGent als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met afstudeerrichting Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij Musculoskeletale Aandoeningen. Ik ben van jongs af aan gebeten door sport. Deze passie wil ik nu ook doortrekken in mijn beroep. Daarvoor is bijscholen op regelmatige basis een absolute must. Op deze manier probeer ik zoveel mogelijk mensen te helpen naar een blessurevrij actief leven met het juiste trainingsadvies. Ook voor algemene kinesitherapie kun je bij mij terecht."

Lactaattesten

Meten is weten. Lactaattesten kunnen een uitstekend hulpmiddel vormen, of je nu recreatief of competitief sport, om het maximum uit je trainingsarbeid te halen of om overtraining te vermijden. Of ze ook inderdaad echt waardevol en rendabel zijn voor jou, hangt af van meerdere factoren:

  • de correcte toepassing van het geschikte protocol
  • de deskundige interpretatie van alle gemeten waarden
  • de mate van individualisering van de adviezen eruit
Tijdens de lactaattest wordt er bij verschillende inspanningsniveaus geprikt in de vingertop of oorlel en een minidruppeltje bloed afgenomen, waarin de lactaatwaarde gemeten wordt. Door specifieke trainingen wordt immers gewerkt aan het verleggen van de drempels. Voor gelijk welke sporter is het belangrijk metingen te doen op een laag (zelfs meerdere), submaximaal en bijna maximaal inspanningsniveau. Een sporter die korte, explosieve prestaties moet leveren, moet ook getest worden op zijn aeroob vermogen, net zoals de duursporter moet getest worden op zijn anaeroob vermogen. Beide waarden leveren immers telkens zeer nuttige info op voor het formuleren van de juiste adviezen.