Psychotherapie

Lucien Heyde

Voor psychotherapie kan u terecht bij Lucien Heyde. Ervaring in competitieverband: voetbal, wielrennen(weg en cyclocross), duathlon en vooral atletiek. Als halve fondloper 800m en 1500 m op de piste behaalde hij 38 Nationale Titels en 7 Nat. titels in het veldlopen. In Italie werd hij vice-wereldkampioen op 1500m en in 2017 Europees Kampioen op 800m en op 1500m bij de Masters in Denemarken.

Vanuit zijn jarenlange ervaring en vanuit zijn expertise als therapeut bouwde hij een specifiek coachingprogramma uit voor topsporters met als duidelijk doel: Optimaal presteren op een genietbare manier

Psychotherapie

Dit programma bestaat uit een starterspakket van 5 sessies en voorziet in volgende onderdelen: (indien wenselijk kunnen bijkomende nog meer gespecialiseerde sessies volgen)

 • Zelfonderzoek en sterkte/zwakte analyse

  In dit zelfonderzoek maken we een nuchter en objectiverend beeld van waar je nu staat met je sport in je leven en hoe dit gevoelsmatig aanvoelt voor jou, je sterktes en zwaktes zullen zich tonen en zijn een gezonde basis om op verder te werken. (Het principe is meten is weten)

 • Wedstrijdtuning

  Dit komt neer op het ontwikkelen van de juiste mentale afstemming en de daarbijhorende juiste fysieke tonusgraad van het lichaam in de periode voor en de dag van de wedstrijd zelf.

  Optimaal presteren vraagt niet alleen een goede fysieke trainingsopbouw en trainingsschema. Ook de opbouw van mentale en emotionele sterkte, veerkracht en weerbaarheid zijn erg belangrijk! vb. Denk maar aan de sporter die ‘mentaal kraakt‘ in de competitie en eindeloos achterop geraakt. Het lichaam volgt vaak the mind in competitiesport! Wedstrijdtuning is zeer goed aan te leren en trainbaar aan de hand van zeer praktisch gerichte oefeningen die slechts een paar minuutjes van je tijd nemen. In de oefeningen richting optimaal presteren en wedstrijd zit de factor genieten steeds ingebakken in het geheel als een vast ingredient om voluit succes te ontwikkelen. Dit is hormonaal gezien een belangrijke factor om je prestatieniveau naar een hoger niveau te tillen... (oa. seretonine en oxytocine helpen de atleet om zijn eigen potentieel optimaal te laten renderen)

 • Brainfocus en bodyfocus

  De juiste mix ontwikkelen tussen concentratie (brainfocus) en relaxatie/elasticiteit (bodyfocus) is voor vele (top)sporters een flink leerproces. Hierbij 2 soorten oefeningen:

  • Brainfocus: jezelf in de gepaste vermogende stemming en focus leren brengen net voor de wedstrijd. We ontwikkelen de polariteiten die jij (is zeer individueel) nodig hebt om te presteren... vb. vechtkracht, kunnen afzien, oogsten, feest vieren...
  • Bodyfocus: je lichaam brengen in een toestand met de juiste spanningsgraad en tonus (niet te weinig en niet te veel). Hier zijn relaxatie, elasticiteit en veerkracht kernbegrippen... We vertalen dit in korte oefeningen die je kan aanleren. Deze oefeningen sluiten aan bij de intuitieve wijsheid en aanvoelen van de atleet zelf, zodat hij in de wedstrijd op het juiste moment de juiste dingen doet. Dat is wat men soms benoemt als de wedstrijd kunnen lezen.

Opmerking: Al de aangeboden oefeningen hierboven beschreven zijn geen eenheidsworst! Steeds ga ik uit van de eigen (fenomenologische) ervaring van de atleet zelf. Maatwerk dus! Elk lichaam en elk brain heeft een specifieke input nodig, dit maakt je uniek als atleet.